Йордан Петров Харизанов – биография

Б И О Г Р А Ф И Ч Е Н   О Ч Е Р К

102

 

 

 

 

 

 

Йордан Харизанов е български цирков артист роден на 1 февруари 1901 г.,в град Брезник. Царство България,в семейството на Петър и Костадинка Харизанови. По късно,бащата Петър е убит на фронта през първата световна война в битката при  завоя на р.Черна.Почива и майката Костадинка.Така Йордан, с двете му сестри – Райна и Мица,след като остават сами и без средства за препитание,са принудени да се прехвърлят в София.

 

50През 1921 постъпва като общ работник в цирк България,на А.Първанов и П.Пенчев.По-късно се прехвърля в стационарния цирк на Никола Димитров /Пощата/ след което продължава по другите циркове като артист,вече изявен еквилибрист, илюзионист и водещ спикер на цирковите програми.

 

12c

 

 

 

 

Така той овладява цирковото дело.Оказва се че той е и добър организатор на зимни турнета на циркови програми по градовете и селата,помагайки на артистите за прехраната,в тежките довоенни години.В сняг,пеш или с каруци от село на село те не рядко,след чести стълкновения с хищници и бандити все пак успявали да стигнат навреме в селските читалища за своите представления.Едни от участващите са : Димчо и Божана Тоневи,Васил,Тодор и Анжела Козарови, Софка Андонова,Коста Киртиков,Тодор Пиронков, Сава Димчев,Ганчо Майтапа,Петър Първанов,бай Киро и Надка…В не малко случаи,през тежките зимни периоди е уреждал работа на артистите в Софийското Вариате на така наричаната от всички г-жа Мамичка……..в една от следващите години – 1942 ра,през пролетта Йордан и Софка се венчават и това дава началото на семейство Харизанови .Родени деца : 1945-Костадинка/поч. 1г./,1947-Божидарка, 1949 Димчо.

Untitled 3671a

Важно събитие в живота му в последствие,е откупуването на,тежко фалиралия цирк Континентал,от Манол Чалъков през 1939 г.В последствие тримата с него и Станиш Лазаров стават съдружници за извастен период.От началото на 1944 г. – Йордан Петров Харизанов остава единствен собственник на цирк КОНТИНЕНТАЛ.

Йордан и Софка,също така са организирали и участвали в множество турнета и спектакли на фронта на БНА в края на втората св. война,за което и двамата са били наградени с почетни значки на БНА.По ирония на съдбата един от спектаклите пред войниците е бил в близост до Завоя на река Черна,там където в битка е бил убит бащата на Йордан,през 1 та световна война.

Untitled 35 (2).jpg

С настъпване на 1949-годината на одържавяване – трите цирка КОНТИНЕНТАЛ,ДОБРИЧ и ЕВРОПА,стават държавни и преименувани на: ГЛОБУС,РОДИНА и ЛЕВСКИ,по заповед на Министерството на Културата,съгласно УКАЗ но:689,от 1948 г , като за директори на трите цирка са назначени бившите собственици – Й.Харизанов,Л.Добрич, и С.Кацаров / което е видно от приложените по-горе, архивни документи/.

Цирк ГЛОБУС/КОНТИНЕНТАЛ – Той е бил винаги циркът първенец по всички показатели,през годините 1950/1970. Традиция е била,всяка година,преди сезона 3-та Директори на шапитата да се събират за разпределяне и уточняванеа на марширутите.На Харизанов давали панаирите а другите – предпочитали курортите по черноморието.Знамето и златното шапито винаги са стояли на бюрото на Йордан Харизанов.Той винаги е предпочитал тежките панаирни градове,с основна цел – финансови ползи за Българският Държавен цирк.
За добра работа и отлични резултати като директор, ГДБ Циркове награждава Йордан П.Харизанов с орден св.св.КИРИЛ И МЕТОДИ II ст. както и други знакови отличия.

Untitled 13

В годините1948/65 – важните хора в живота на бай Хари са униформистите       /работници- католиците – от град Раковски – Минчо,Йозо,брат му,Кольо Балабана,Серафим,Венко,Вельо…Преди съвременните оркестри на 60-те,духовата музика в цирк Глобус на братята от Лясковец,се оказва най вярната музика за цирка тогава. Колкото свирили във,толкова и вън пред цирка,даже по 7-8 пъти дневно,на панирите – Истинска атракция.Най голямите специалисти по рекламата  – Васил Ненков,Асен Бърдаров,Томчо Томов и счетоводителя Боньо Миришчиев.Всички те са били хора – верни,които останали с бай Хари до края.Преданната Тотка Чалъкова продължава с цирк Глобус,като счетоводителка а после като главен касиер.

Untitled 9 - Copy

 

Йордан Харизанов има стара дружба  с именития цирков артист от миналото – Тодор Пиронков.Тя датира още от 1921,като през периода на зимните турнета 1935-41 г,те заедно обхожгат много села и градчета в България.След 1950,дружбата им прераства и със сина-Димитър Пиронков.С него и неговата фамилия бай Хари работи много години наред.Едни от най спряганите имена на цирковите артисти  – работили в цирк Глобус,това били фамилийте:
Пиронкови,Ангел и Мария

 

Димитрови,Козарови,Борис Ефтимов/Бобчо,Силаги,Лазарови,Чирпанлиеви,Славови,Панови,ПепоПърванов ЛиЧанГан,Асен Богданов,Добри Ламбринов,Сава Димчев,Коста Стоилов,Коста Киртиков,Йордан Дупаринов  и др.
В началото на 50 те,шапитото и мат.част на цирк Глобус са обновени.Появили се първите вагони гримьорни – на мястото на палатките.Трактор, камион и вместо по шосе с каруци – всичко се товарело на влакова композиция.Артистите вече спяли в хотели.

Цирк ГЛОБУС 1955 Г.

620a

 

Untitled 9

 

След многократни срещи на Й.Харизанов,Л.Добрич и Д.Пиронков с държавния глава-Тодор Живков, Г.Д.Б.Циркове получава стационарен цирк,в центъра на столицата.                                                                                                                                             Изключително топли отношения и доверие са имали Й.Харизанов и Л.Добрич. Дядо Лазо се е съветвал с бай Хари за всичко касаещо ръководството на цирковете тогава.В един ден,през 1968 г. те двамата посрещат на гарата пристигащия от САЩ – Александър Добрич,брат на Лазар.

СОФИЙСКИЯ СТАЦИОНАРЕН /дървен/ ЦИРК

Untitled 20

В периода на 1959/65,като директор на стационарния Софийски цирк,Й.Харизанов организира представянето на изключителни Български и международни циркови програми през зимните месеци в столицата.Едни от тях са програмите с невижданите до тогава Йоги – Жое Клемандоре и Свами Махарашвили,а както и

Прочутото Фрнско Шоу – Париж в/у лед,с Надин Дамиен и Мико Вертанен

Untitled 20 (4)

                                              * * *

Изглежда всичко е било правилно за времето си.
И както Йордан Харизанов е казвал тогава пред  др. Живков ; Миналото трябва да се помни и тачи.Днешното е един следващ етап.Сега е лесно.С клектив и държава всичко се постига бърже.Трудно беше тогава,след 1900 г.-народа да научи за цирковото дело и ползите от него ;                                                                                                  През 1965 година почива верната  и дългогодишна съратничка и приятелка  на семейство Харизанови – ТОТКА ЧАЛЪКОВА…В същата 1965,отказвайки членство в БКП Йордан Харизанов е пенсиониран принудително.В следващите години той съпровожда и всеотдайно помага на цирк Глобус – с директор Борислав Митев и по късно Стефан Стефчев, благодарение на което цирк Глобус остава първенец и в последствие.

Въпреки всичко обаче,някои от новото ръководство на ГДБЦиркове – забравят за ползите от такива хора като Й.Харизанов.Умишленото негативно отношение към него в последствие,поведението на някои от бившите вече приятели а най вече смъртта на Лазар Добрич прз Февруари 1970 г. – безкрайно го огорчава и натъжава.

                                  ***

Умира в края на 1972 година, в присъствие на семейството и верните приятели.Съюза на Артистите в България, погребва Йордан Харизанов в Централните гробища на град София.

 

 

ИЗТОЧНИЦИ :

1.Централен Държавен Архив,копие от 1989 г.
2.Архив на Главна Дирекция на БГЦиркове, К.К.
3.Циркът през вековете” на Йордан Демирев.
4.Aвтобиография Станиш Лазаров/Уикипедия/                                                                    5.Спомени на Димо Й.Харизнов / син /

 

 

СНИМКИ / ИЗОБРАЖЕНИЯ :

 

Цирк Глобус/Континентал – 50те години.артисти – ляво прави :  Неди Табакова,Мария Маджарова.Руска/Кольо Пощата,Д. Пиронков, Ленчето Станишева,И. Пиронков,Киртика.  ляво долу :Наско,А. Лазаров,Д. Харизанов,Т. Пиронков, ? ? ,Петър Пиронков – униформи сти: К. Балабанов,Серафим,Йозо – оркестър :                                                            ЛЯСКОВСКАТА   ДУХОВA   МУЗИКА

51

71a

 

Untitled 21 (3)